2013. május 4., szombat

Receptek nyárra - fagyik, hűsítő italok házilag


 
Házi  citromfagyi

Ezeket szerezd be:

  • 7 dl joghurt
  • 4 dl tej (vagy tej és tejszín vegyesen)
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 nagyobb citrom vagy narancs frissen facsart leve
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 17 dkg kristálycukor (aki édesebben szereti, több cukrot is használhat)
  • 1,5 dl forró víz

1. Lépés

A tojások sárgáját a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral vízgőz felett krémmé főzzük.

2. Lépés

A cukrot a forró vízben feloldjuk, hozzákeverjük a frissen facsart citrom és narancs levet. A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros citromlevet.  Figyeljünk  arra, hogy a joghurt kellően lehűtse a  krémet, mert különben a citromlétől pikk-pakk összeugorhat.

3. Lépés

A fagylaltkrémet egy nagy méretű dobozba  adagoljuk és legalább egy-két órára fagyasztóba tesszük.

4. Lépés

A  három tojás fehérjét habbá verjük és két óra elteltével a hűtőben lévő krémhez adjuk. A fagylalt 5-6 óra elteltével fogyasztható, ki mennyire lágyan szereti.
Házi gyümölcsfagyi

Ezeket szerezd be:

  • 40 dkg Vegyes gyümölcs (málna, eper, szőlő, cseresznye stb.)
  • 1 db Banán
  • Méz
  • Őrölt Fahéj
  • Szegfűszeg
  • Vaníliadarabkák

1. lépés

A gyümölcsöt és a banánt vágjuk nagyon apróra. Ezután a felvágott gyümölcsöket helyezzük egy mixerbe, majd mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliadarabkákkal együtt jó alaposan mixeljük össze. Az utóbbi hozzávalókhoz mértéket nem adok, mert úgyis mindenki ízlés szerint állítja össze a kedvenc fagylaltját.

2. lépés

Turmixolás után, öntsük bele pohárkákba vagy valami tálba és jó pár órára helyezzük a fagyasztóba. Ha elvileg mindent jól csinálunk, akkor a végén egy olyan masszát kapunk, mint az igazi fagyi.
Eper sorbet
  • 50 dkg Eper
  • 1 evőkanál Citromlé
  • 2 evőkanál Méz
  • 1 db reszelt Citromhéj

1. lépés

Összeturmixoljuk az epret a citromlével. Ezután a mézet belecsurgatjuk és a citrom reszelt héjával megszórjuk. Átöntjük az egészet egy lezárható edénybe, a tetejét rácsukjuk, majd addig hagyjuk a fagyasztóban, amíg a széle fagyos és közepe kásás nem lesz.

2. lépés

Ha elértük a fenti állapotot, akkor ismét leturmixoljuk és visszatesszük a fagyóba még 5-10 percre. Az idő letelte után kivesszük ismét, szobahőmérsékleten kicsit állni hagyjuk, majd átkeverjük és kelyhekbe szedjük.
Banánfagyi dióval
  • 3 nagyon érett banán
  • 70 g barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 375 ml zsíros tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk citromlé
  • 1/2 tk só
  • pörkölt dió

1. Lépés

Ha van túlérett banánunk, akkor ez a legjobb módja felhasználni, hiszen ha bebarnult, akkor nem kell kidobnunk. Vágjuk a banánt darabokra, és tegyük egy kivajazott sütőtálba, szórjuk meg barna cukorral és süssük 200 °C-on kb 30 percig. A banán nagyon puha legyen, és a cukornak hála egy karamellás szirup is készül az edény aljában.

2. Lépés

Kanalazzuk át egy másik edénybe a banánt és a szirupot, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a vaníliát és citromot. Keverjük össze kézi mixer segítségével, majd a végén jöhet bele egy csipet só.

3. Lépés

Kanalazzuk a fagylaltot egy tárolóedénybe és tegyük a hűtőbe, legalább 4 órán át fagyasszuk. Tálaláskor szórjuk meg pörkölt dióval.
Csoki sorbet
  • 275 ml víz
  • 100 g cukor
  • 40 g kakaó
  • 95 g csokoládé
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • csipet só

1. Lépés

Ebből a receptből körülbelül 1/2 liter jön ki.
Keverjük össze a cukrot, a vizet és kakaót egy lábasban, és forraljuk fel. Apróra vágjuk a csokoládét, és adjuk hozzá, valamint a vanília aromát és a sót is. Vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, lehetőleg egy éjszakán át, vagy legalábbis néhány órára tegyük hűtőbe.
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 0,5 l tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • reszelt narancs héj
  • 10 dkg csokoládé reszelék
  • 15 dkg Liszt

1. Lépés

Keverjük össze a csokoládé pudingot a tejjel és főzzük a csomagoláson található utasítás szerint. Hagyjuk kissé lehűlni.

2. Lépés

Keverjük össze a pudingot a liszttel, a kis cukorral, a reszelt narancshéjjal, a tojással és a sütőporral. Próbáljuk meg teljesen elkeverni, végül adjuk hozzá a csokoládé darabokat.

2. Lépés

Tegyük a tésztát egy kivajazott tepsibe és süssük 200°C-os 35-40 percig, vagy amíg sütemény elkészült. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 20 percig.
 Tipp: Készíthetünk bevonatot olvasztott csokiból a tetejére, de szerintem így magában is nagyon finom, egyszerűen porcukorral.

Dinnyés limonádé
  • 4 csésze hámozott, kimagozott, kockára vágott görögdinnye
  • 3/4 csésze friss citromlé
  • 3/4 csésze kristálycukor
  • 4 csésze víz
  • citromkarika vagy dinnye szelet a diszítéshez
  • jégkocka

1. Lépés

Pürésítsük fel a görögdinnyét egy turmixgépben. Szűrjük le a pürét egy finom lyukú szűrőn. (Körülbelül 2 csésze levet kapjunk.)

2. Lépés

Egy nagy korsóban vagy kancsóban keverjük össze a görögdinnyét, a citromlevet, a cukrot 4 csésze vízzel, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hűtőszekrényben tartsuk a keveréket legalább 2 órán keresztül.

3. Lépés

Tálaljuk jó sok jéggel. Díszítsük egy szelet citrommal és/vagy egy ék a görögdinnyével.
 Tipp: Ha nem gyerekeknek, hanem felnőtteknek készítjük, akkor tehetünk bele 5 cl vodkát is.

Epres- kiwis finomság


Ezeket szerezd be:

  • 1 epres joghurt
  • 5-6 eper
  • 1 kivi
  • 1 csésze jég
  • 1 evőkanál méz (ha nem lenne elég édes)
Nem kell mást tennünk, mint egy turmixgépben összekevernünk a hozzávalókat és jó sok jéggel kivi vagy eper szelettel, szívószállal szolgálni.

Eper- narancs

Ezeket szerezd be:

  • 2 narancs
  • 10 szem eper
  • 2 mentalevél
  • jégkocka

1. Lépés

Facsarjuk le a narancs levét és tegyük a narancs lereszelt héját, az epret és a jeget egy turmixgépbe, majd turmixoljuk egészen kásás állagúra. Tálaljuk azonnal, szívószállal és pár eper darabbal és egy mentalevéllel.

Fagylaltos shake

Ezeket szerezd be:

  • 2 csésze (500 ml) hideg tej
  • 1 közepes banán (vagy más gyümölcs)
  • 4 gombóc fagylalt (tetszőleges ízű)

1. Lépés

Öntsük a tejet, a banánt (vagy más gyümölcsöt) és a fagylaltot egy turmixgépbe, fedjük le és keverjük nagy sebességgel simára. Töltsük pohárba és díszítsük gyümölcs szeletekkel.
Én a csokis-banános verziót ajánlom, mert nekem ez ízlik a legjobban, de jó a vaníliás-almás, vaníliás-kivis is!

Gyömbérsör
A gyömbérsör legalább olyan kuriózumnak számít nálam, mint az almafröccs és a bodzaszörp. Amikor először kóstoltam furcsának tűnt, de utána, nem lehet megunni!

Ezeket szerezd be:

  • 15 dkg friss gyömbér
  • 2 kiskanál gyömbérpor
  • 5 kanál méz
  • 3 citrom leve és héja
  • 1 csapott kiskanál porélesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 3 l víz

1. lépés

Az élesztőt és a cukrot egy pohár langyos vízbe szórjuk és hagyjuk felfutni. A gyömbért lereszeljük, nagyobb kancsóba tesszük, ráöntjük a forró vizet, belereszeljük a citromok héját, belecsavarjuk a levüket, beleszórjuk a gyömbérport és belecsorgatjuk a mézet.

2. lépés

Az egészet jól összekeverjük, hozzáöntjük az élesztős vizet, és meleg helyre tesszük. 3-4 nap alatt elkészül, de azért naponta párszor kevergessük, rázogassuk át.

Gyümölcsös puncs

Ezeket szerezd be:

  • 500 ml multivitamin vagy trópusi gyümölcslé
  • 300 ml narancslé
  • 100 ml ananászlé
  • néhány szelet citrom, narancs és lime
  • 100 g eper
  • 100 g ananász
  • 100 ml vodka (vagy akár több)
  • jégkocka
  • néhány szál menta

1. Lépés

Keverjük össze a gyümölcsöket és az italokat, majd töltsük egy nagy mutatós tálba, vagy korsóba. A tetejére helyezzünk narancs, lime és citromkarikákat. Tegyük hűtőbe, legalább két órára.
Mikor felszolgáljuk, öntsük jéggel poharakba, tegyünk bele pár szem gyümölcsöt és díszítsük mentalevéllel.
Házi jégkrémek

Három színű

Ezeket szerezd be:

  • A lila csíkhoz:
  • 1 csésze áfonya
  • 1/2 csésze szeder
  • 160 ml áfonyás joghurt
  • A fehérhez:
  • 400 mi vaníliás joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csésze tört jég
  • A rózsaszínhoz:
  • 3/4 csésze málna
  • 3/4 csésze eper
  • 160 ml epres joghurt
  • 1 csésze tört jég

1. Lépés

Turmixoljuk össze a két választott gyümölcsünket és a joghurtos részt külön, majd tegyük félre. Öntsük bele az egyik gyümölcsös keveréket a jégkrém készítő fakkokba és fagyasszuk 30 percig. Mikor nagyjából megfagyott, tegyük bele a pálcikákat és tegyük vissza még 1 óráig fagyasztani.

2. Lépés

A következő a joghurtos réteg lesz, amit öntsünk a fakkokba és fagyasszuk egy órára, majd legvégül jön az utolsó gyümölcsös csík. Ezután legalább még 2 órát fagyasszuk tálalás előtt.

Pinca colada

Ezeket szerezd be:

  • 1,5 csésze kockára vágott konzerv ananász
  • 1/4 csésze ananászlé
  • 1/4 csésze cukor
  • 1/2 csésze kókusztej
  • 1 evőkanál rum (nem kötelező)

1. lépés

Vágjuk az ananászt kis kockákra. Az ananászt pürésítsük a levével együtt egy turmixgépben a cukorral, a könnyű kókusztejjel és a rummal (amennyiben használnunk, de el is hagyhatjuk). Öntsük a jégkrém készítő tárolókba és fagyasszuk legalább 3-4 órát.
Forrás: www. Receptvaros.hu
Egyszerű, érthető leírások, mindenféle finom receptek, képpel. Isteni főételtől, a habos sütiig minden. Hátha találtok ti is hasznosat itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése