Káposztás lepény
50 dkg liszt,
1 tojás,
2 dl
olaj,
5 dkg élesztő,
1 dl
tej,
0,5kg káposzta,
1 e.k. cukor,
1 tk. Só, bors.
Langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd összekeverem a
liszttel, a tojással és 1
deci olajjal. Jól kidolgozom, majd duplájára kelesztem.
A káposztát lereszelem, picit megsózom, majd kinyomjuk belőle a levét. Egy
edényben felmelegítem az 1 dl
olajat és megsütöm benne a káposztát. Ízlés szerint cukorral, borssal ízesítem.
(attól függ, hogy a gyereknek, vagy a Férjemnek készítem inkább, ha férfi
gyomornak lesz, akkor füstölt szalonnásan, borsosabban készítem, 1 kg lisztből, 1 adag gyerek,
1 adag fűszeresebb adag)
Mikor megkelt a tészta, két nagyobb, vagy négy kisebb részre
osztjuk, ovális alakúra nyújtjuk és beletöltjük a káposztát. Széleit
lenyomkodjuk, tetejét megkenjük olajjal és tepsiben készre sütjük (180 fokon,
kb. 20-25 perc) (Finom karalábéval is)
Ketchupos csirkecomb
4 csirkecomb,
5 evőkanál ketchup,
1 csomag mozzarella sajt
Oregánó,
Só, olaj.
Az előkészített csirkecombokat megszórom oregánóval, sóval,
ezután bekenem őket ketchuppal. Olajjal kikent tepsibe teszem őket, és
alufóliával letakarva sütőbe vele.
45 perc sütés után leveszem az alufóliát, és a combokra
szóróm a sajtot, (lehet trappista is) és készre sütöm, kb. még 10 perc. Sült
krumplival, salátával, v. befőttel szoktam tálalni.
Kenyérre kenhető
Céklás humusz
20 dkg csicseriborsó,
3 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál majonéz,
Só, koriander,
Kevés víz,
2 közepes cékla,
1 evőkanál olaj
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom, majd másnap puhára
főzöm. A céklát meghámozom (gumikesztyűben) és kockára vágva szintén megfőzöm.
Egy magas tálba tesszük a csicseriborsót, a céklát, a sót, a fokhagymát, a
köményt, a majonézt és szükséges vízzel (éppen, amit felvesz, hogy ne legyen
túl híg) alaposan összeturmixolom (botmixerrel). A végén adom hozzá az apróra
vágott korianderlevelet (de helyettesíthető petrezselyemzölddel is, vagy
snidlinggel,..stb).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése